Breaking News
گفتگوی امریکا و امارت اسلامی روی میکانیزم استفاده از ذخایر ارزی افغانستان
واشنگتن پست گزارش میدهد که سه مقام ارشد دولت امریکا با رهبری امارت اسلامی روی میکانیزم
...0تاکید نماینده امریکا بر حل مشکلات بانکی در افغانستان
توماس ویست، نماینده خاص ایالات متحده امریکا برای افغانستان در دیدار با تاجران افغان در امارات
...0کشت پنبه در افغانستان افزایش چشم گیر داشته است
وزارت صنعت و تجارت اعلام نمود که کشت پنبه به دلیل ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان،
...0قرارداد همکاری های تجارتی با کشور روسیه به امضأ رسید
اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان قرار داد همکاری های تجارتی را در زمینه واردات مواد
...0آغاز دوباره پرواز های ملکی از میدان هوایی ننگرهار بعد از دو دهه
وزارت ترانسپورت و هوانوردی ملکی اعلام نمود که پرواز های ملکی از میدان هوایی ننگرهار پس
...0افغانستان از روسیه گندم، تیل و گاز وارد میکند
اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان اعلام نمود که این اتاق در تفاهم با کشور روسیه،
...0
رشد صنعت پيله وری در ولايت هرات

باشندگان هرات مى گويند که به همکاری برخی مؤسسات، صنعت پيله در این ولایت دوباره رونق یافته است که ولسوالی زنده جان اين ولايت، باداشتن درختان توت وافر وشرايط مناسب برای پرورش کرم ابريشم، به عنوان مرکز اصلی پرورش کرم ابريشم در کشور به شمار می رود.
شکريه يکی از زنان پيله ور در ولسوالی زنده جان گفت: “من از صفرشروع کردم، تقريباً ١٦ سال است که شوهرم مريض است و پنج فرزند دارم؛ يعنی عايدات خانواده به دست من است، من ابتدا از ٢٠ هزار افغانی شروع کردم، حالا به تنهايی خود ميتوانم زندگی خود را هم پيش ببرم وضمنا از بابت صنعت پيله ورى، پنجصد هزار افغانى هم پس انداز کرده ام.”
وى افزود که از عايد همين صنعت، برعلاوۀ اينکه خرج پنج فرزندش را تهيه ميکند، مصارف تداوى شوهرمريض خود را پرداخت کرده و از درامد ١٦ ساله اش سرانجام يک خانه شخصى خريدارى ومشکل نداشتن سرپناه خانواده خود را رفع کند .
فاطمه و ليلما دو بانوی ديگر که هرکدام نزديک به ٤٠ سال است که درتربيۀ کرم ابريشم مشغول اند، می گويند که تنها با پرورش يک جعبۀ کرم پيله، در مدت کمتر ازيک ماه، دست کم ١١ هزار افغانی به دست می آورند.
به گفتۀ اين زنان کشاورز، کرم ابريشم از مرحلۀ تربيه تا تبديل شدن به تار و تکه، در داخل خود ولسوالی زنده جان توليد و به بازار عرضه می گردد.
درکنار زنان، مردان نيز در تهيۀ غذای مورد نياز کرم پيله که همانا برگ درختان توت است، همکاری می کنند؛ آنان هرچند ازرونق گرفتن اين پيشه در ولسوالی زنده جان ابراز خرسندی می کنند؛ اما از حکومت مى خواهند که زمينۀ فروش تار وتکه های ابريشمی دربيرون کشورمساعدگردد.
وکيل احمد باشنده ولسوالى زنده جان ولايت هرات گفت: “کرم ابريشم اينجا زياد پيشرفت کرده است، خود ما اهل همين کارهستيم، اگر دولت با ما همکاری کند و و سايلى را که اين کرم درآن تربيه مى شود دراختيار ما قرار بدهد، ما مى توانيم اين صنعت را بيشتر رشد بدهيم.”
باشندگان ولسوالی زنده جان همچنان می گويند که درحال حاضر، ٩٥ درصد باشندگان اين ولسوالی به تربيۀ پيله وری بلديت دارند و اگرحکومت جعبه های بيشتر به دسترس آنها قراردهد، درکنار رشد اقتصادی مردم، سالانه ميليونها افغانی به درآمد حکومت نيز افزوده میشود.
داکترنذيراحمد غفوری رييس دفتر “رادا” که يک نهاد غيردولتى در هرات است گفت که همه ساله برای شماری از خانواده ها، جعبه های کرم ابريشم توزىع مى کنند و امسال نيز برای ٧٥٠ خانواده، اين جعبه ها را توزيع کرده اند.
وی افزود: “يکی از فعاليت های عمدۀ دفتر رادا درقسمت رشد اقتصاد خانم ها توليد ابريشم است که ما يک فرصت خوبی به هرات داريم؛ به خصوص در ولسوالی زنده جان که از نظرآب وهوا برای پرورش پيله بسيار مناسب است و ما دراين ولسوالی به تعداد٥٢٢٥٠ خانم را آموزش وکمک کرديم.
بشيراحمد احمدی مديرعمومی ترويج رياست زراعت هرات گفت که برنامه های بسيار وسيعی روی پرورش پيله وری درهرات رويدست است، که درگام نخست ايجاد مرکز تحقيقاتی جهت توليد تخم پيله در ولسوالی زنده جان مىباشد، که در مدت يک يا دوسال آينده فعال مى شود و قدم بعدى درقسمت مارکيت، بازاريابی کارهای ديگری است.
قابل یاد آوریست که پرورش كرم ابريشم از ديرزمان و به شكل سنتی در کشور به ويژه در ولايت هرات رواج داشته است؛ اين پیشه، در گذشته کار اصلی زنان روستايی بوده و اکنون نيز بيش از همه زنان کشاورز در پرورش کرم ابريشم و فرآوری نخ (تار) نقش دارند.