Breaking News
گفتگوی امریکا و امارت اسلامی روی میکانیزم استفاده از ذخایر ارزی افغانستان
واشنگتن پست گزارش میدهد که سه مقام ارشد دولت امریکا با رهبری امارت اسلامی روی میکانیزم
...0تاکید نماینده امریکا بر حل مشکلات بانکی در افغانستان
توماس ویست، نماینده خاص ایالات متحده امریکا برای افغانستان در دیدار با تاجران افغان در امارات
...0کشت پنبه در افغانستان افزایش چشم گیر داشته است
وزارت صنعت و تجارت اعلام نمود که کشت پنبه به دلیل ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان،
...0قرارداد همکاری های تجارتی با کشور روسیه به امضأ رسید
اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان قرار داد همکاری های تجارتی را در زمینه واردات مواد
...0آغاز دوباره پرواز های ملکی از میدان هوایی ننگرهار بعد از دو دهه
وزارت ترانسپورت و هوانوردی ملکی اعلام نمود که پرواز های ملکی از میدان هوایی ننگرهار پس
...0افغانستان از روسیه گندم، تیل و گاز وارد میکند
اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان اعلام نمود که این اتاق در تفاهم با کشور روسیه،
...0
امضای قرارداد ساخت بخش دوم شاهراه گردن دیوار

قرارداد بخش دوم شاهراه گردن دیوار به طول ۷۰۵ کیلومتر، که کابل را از طریق مناطق مرکزی افغانستان به هرات وصل می کند، میان وزارت فواید عامه و شرکت وینکو امتیاز به امضا رسید.
بخش اول شاهراه گردن دیوار به طول ۴۰ کیلومتر در دوره حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان ساخته شد که چندین ولایت را باهم وصل میکند.
سرور دانش، معاون دوم رئیس جمهور افغانستان گفت: “این قرارداد بخش دوم سرک گردن دیوار میدان وردک است که به طول ۶۰ کیلومتر با قیمت بیش از چهار میلیارد افغانی در مدت ۳۲ ماه کاری تطبیق و تکمیل میشود.”
وی افزود: “ما از کشورهای دور و نزدیک تقاضا داریم که به جای رقابتهای منفی و جنگهای نیابتی، به همکاری و رقابت مثبت و برای رفاه و منافع اقتصادی منطقه و زندگی مردمان خود بیندیشیم. افغانستان حاضر است به عنوان پل دوستی همه چهار سوی آسیا را به همدیگر وصل کند.”
به گفته معاون دوم رئیس جمهور، این سرک در واقع به عنوان یک دهلیز ترانسپورتی شرق افغانستان را به غرب کشور وصل میکند و از لحاظ ایجاد کار، موثریت و رشد اقتصادی نه تنها برای مناطق مرکزی بلکه برای همه افغانستان یک پروژه بسیار حیاتی است.
ساخت این شاهراه در جریان کمپاینهای انتخاباتی ریاست جمهوری یکی از خواستهای اصلی ساکنان ولایات مرکزی افغانستان بود و رئیس جمهور غنی و داکتر عبدالله وعده سپرده بودند که در صورت رسیدن به قدرت این خواست را براورده میکنند.
یکی از اهداف حکومت برای ساخت این شاهراه، دسترسی به معادنی است که در ولایات مرکزی وجود دارد و تا زمانی که زیربنا به خصوص سرک و برق وجود نداشته باشد، سرمایه گذاران روی این معدنها سرمایه گذاری نخواهند کرد.
قابل ذکر است، طرح ساخت این شاهراه به ۴۰ سال پیش بر میگردد و حکومتهای پیشین نیز تلاش داشتند تا با ساخت این شاهراه شرق و غرب افغانستان را از مسیر کوتاهتری وصل کنند، که با تکمیل آن مسیر کابل- هرات ۴۰۰ کیلومتر کوتاهتر خواهد شد.